Jak nastartovat pleť po zimě

05.03.2023 | Blog Vodvoka

 Jak nastartovat pleť po zimě?

Blíží se jaro a s ním i první sluneční paprsky. Vaše pleť může po dlouhé zimě vypadat unaveně, vysušeně a mdle vlivem mrazivého počasí, silného větru, sněhu, ale také častých přechodů ze zimy do tepla. Tyto teplotní změny pokožku vyčerpávají. Vaše pleť tak rychleji ztrácí svou elasticitu, pomaleji se regeneruje a produkuje méně kožního mazu, čímž se ztenčuje její ochranná vrstva. Při přechodu z mrazu do teplé místnosti či auta se pleť může nadměrně prokrvovat, loupat a mohou se objevit také popraskané rty. 

 Ačkoliv to zní trochu jako horor, nemusíte se ničeho bát! V dnešním článku se dočtete, jak pleť nastartovat po náročné zimě. 

IMG_7413.jpg 

HYDRATACE 

 Jak jsme již naznačili, hlavní pozornost bychom po zimě měli věnovat hydrataci.

Nejprve si ale řekneme, jak můžeme poznat, že je vaše pleť dehydratovaná. Ztráta hydratace kůže se totiž neprojevuje pouze suchou pokožkou, mohou se objevovat také:

  • šupinky,
  • zhrublá nebo naopak ztenčená místa, 
  • jemné linie na pokožce a vrásky,
  • rozšířené nebo ucpané póry, černé tečky, nadměrná tvorba mazu, 
  • vyrážky,
  • citlivá a podrážděná pleť, 
  • tahání a pnutí pokožky. 

19928619-6788-4456-a844-d2c55bb648f2_2.JPG 

 Kromě hydratačních krémů doporučujeme také hydratační a regenerační masky nebo séra. Nezapomínejte, že i v zimě je třeba vybírat produkty s účinnou UV ochrannou, i když máte pocit, že venku slunce nepálí. V případě, že se chystáte na horský pobyt, zvolte SPF vyšší než 15. 

V zimě trpí také vaše rty a ruce, tak mějte vždy po ruce balzám na rty a krém na ruce.

 Co je SPF? Co je to vlastně opálení a co se to s naší kůží vlastně při opalování děje? Proč se tvoří pigmentové skvrny a jak se jich zbavit ? To vše se dozvíte v dalším článku s názvem: .Jaký vliv má sluníčko na pleť a jak se správně chránit?

ALE ZPÁTKY K VĚCI.

 ČIŠTĚNÍ PLETI

 Aby se účinné složky, které hydratují pokožku, dobře vstřebaly, je potřeba je nanášet na očištěnou pokožku. Ačkoliv se vaše čistící rutina v zimě nemusí tolik lišit od péče v jiných ročních obdobích, přece jenom existuje pár věcí, na které je třeba dávat si pozor. 

 Jde zejména o šetrnost k pleti, která je už tak velmi namáhaná mrazivým počasím. Vyhněte se tedy mytí obličeje horkou vodou, nepoužívejte pleťové vody s alkoholem a opatrně také na otírání obličeje drsným ručníkem. 

 TIP: PONOŘTE SI OBLIČEJ DO LEDOVÉ VODY NĚKOLIKRÁT PO DOBU ALESPOŇ 3 MINUT. ZBAVÍTE SE KRUHŮ POD OČIMA, KRÁSNĚ VÁS TO ROZJASNÍ , VYPNE POKOŽKU A UZAVŘOU SE PÓRY A PLEŤ VYPADÁ MNOHEM LÉPE A SVĚŽEJI.

 VNITŘNÍ PÉČE 

 Již jsme zmiňovali důležitost hydratace pokožky. Kromě hydratačních produktů je třeba hydratovat naši kůži také dostatečným pitným režimem. Myslete na to, že káva a černé čaje odvodňují, stejně tak jako v zimě populární svařené víno či grog. Zkuste pití těchto nápojů omezit nebo alespoň po jejich konzumaci doplnit tekutiny. 

IMG_7422.jpg

 Kvalitu vaší pleti můžete podpořit také vitamíny. A jaké to přesně jsou?

 VITAMÍN D - Krátké zimní dny nám nedopřávají dostatečné množství tohoto vitamínu, který napomáhá obnově kožních buněk a kontroluje přirozené ochranné mechanismy kůže. Najdete jej v rybách a kysaných mléčných výrobcích. 

 Vitamín F - podporuje obnovu kůže a hojení kožních nedokonalostí a jizev. Podílí se na tvorbě buněčných membrán a tím udržuje pleť pružnou a mladistvou. I vitamín F obsahují ryby, ale také ořechy nebo třeba olivový olej.

  Elasticitě pleti napomáhá také zinek, měď a vitamín C, který najdete v jahodách, grepu, kiwi, červené paprice nebo pomerančích. Všechny tyto vitamíny můžete také suplementovat doplňky stravy. 

                     

Věříme, že s našimi radami dáte vaši pleť po zimě rychle do kupy. A pokud si stále lámete hlavu, neváhejte se obrátit na odbornice v našem salónu. 

×
  • Po-Pá: 09.00 - 19.00
  • So-Ne: zavřeno