Jaký vliv má sluníčko na pleť a jak se správně chránit?

21.08.2022 | Blog Vodvoka

Za krásné opálení je zodpovědné nejen Slunce, na které se těšíme a vystavujeme svá těla především na jaře a v létě, tak aby jsem chytly tu nejkaramelovější barvu, co naše kůže svede, ale také právě zmiňovaná kuže, která má svůj specifický pigment. Tento pigment se nazývá melanin.

Jak proces opalování vlastně probíhá?
Kůže se skládá ze tří vrstev - epidermis, dermis, hypodermis. Nás teď bude zajímat povrchová vrstva epidermis tedy ochranná bariéra kůže. V této vrstvě se nachází melanocyty, které regulují produkci melaninu a tento proces se nazývá melanogeneze. Proces melanogeneze chrání podkožní vrstvu před poškozením slunečním zářením. Vlivem melaninu dochází k zabarvení kůže a počet melanocytů je u všech lidí různé barvy pleti přibližně stejný, samotná tvorba melaninu a jeho rozmístění v kůži je u každého člověka odlišné. Hlavním úkolem melaninu je absorbování UV záření, infra záření a viditelného světla. V melanocytu se díky slunečnímu záření aktivuje tvorba pigmentu a ten se přenáší rovnoměrně v malých váčcích směrem do stran do keranocytů(buněk), který má jednotlivy melanocyt na starosti. Ten pigment se distribuuje přímo do buňky a sedá si přímo nad buněčné DNA.

Slunce je pro člověka tedy zásadní pro:
- tvorbu vitaminu D (nezbytný pro vázání vápníku v kostech),
- tvorbu melatoninu, který vyrovnává náladu,
- zlepšení kožních nemocí.


Abychom dosáhli zdravého opálení potřebujeme přistupovat k opalování zodpovědně a patřičně se chránit. Kromě positivního opálení a dobré nálady totiž mohou mít sluneční paprsky pro kůži i nežádoucí vliv.

Nadměrný pobyt na slunci bez ochrany má škodlivé účinky jakou jsou:
-nadměrná produkce volných radikálů
-zánět kůže
-změny genotypu (DNA)

Opakované útoky na buňky mají viditelné výsledky v podobě rychlejšího stárnutí pleti, spálení kůže, až po vznik rakoviny kůže (karcinomů nebo melanomů).
Aby bylo možné využívat positivních účinků slunečního záření a přitom si udržet mladistvou pleť, je nezbytné využívat opalovací péči s cílem maximalizovat opálení a nastartovat přirozené mechanismy obrany kožních buňek proti nepříznivému slunečnímu záření.

SPF nestačí, protože to údavá pouze dobu pobytu na slunci než dojde ke spálení kůže podle individuálního propočtu na základě fototypu daného uživatele. SPF nevyjadřuje riziko stárnutí pleti spojené s UVA zářením, které představuje pro kůži velké ohrožení.

S takovou technologií, kde jsou zohledňovány oba faktory a zároveň je kůže na opalování připravována a učena s nimi správně pracovat, je kosmetika Esthederm.

Kosmetika Esthederm je průkopníkem v používání minerálních clon. Díky jejich produktům se pleť před pobytem na slunci připraví a aktivuje přirozený proces pigmentace. Působí jako ochrana proti UVA/UVB záření, chrání proti poškození slunečním zářením a opravuje podpůrnou strukturu pokožky, chrání mladistvost buněk. Díky těmto produktům je pleť lépe chráněna a již od prvního pobytu na slunci a rychleji se přizpůsobí slunečnímu záření. Opálení je rychlejší, intenzivnější a vydrží déle.

 

Esthederm sun care je sluneční řada, která nabízí péči před, během a po opalování. Zároveň přizpůsobená i pro alergiky na sluníčko nebo ty, kteří chtějí docílit opálení pomocí samoopalovacích krémů. Níže je seznam produktů ze sluneční řady a k nim vypsané jejich vlastnosti.


- BRONZ IMPULSE - před opalováním
- ADAPTASUN/ADAPTASUN sensitive - ochrana a opálení pokožky
- BRONZ REPAIR - ochrana + vrásky + opálení
- SUN SUBLIMATION - zvýraznění opálení

- MICELÁRNÍ SPRCHOVÝ GEL/ AFTER SUN REPAIR pro zpevnění a  MLÉKO PO OPALOVÁNÍ
- PHOTO REVERSE KRÉM  -  proti pigmentovým skvrnám s možností dotónování světle béžovou nebo béžovou
- PHOTO REGUL - proti pigmentovým skvrnám, v případě, že se chci opálit a pro sjednocení
- SUN INTOLERANCE KRÉM/sprej - pro alergiky na sluníčko (pouze jako příprava)
- NO SUN KRÉM - ultra vysoká ochrana bez opálení

Značku Esthederm lze koupit ve specializovaných salonech, takže máte uživatelskou příručku šitou na míru podle typu pleti, pomůžou s výběrem a zároveň dostanete instrukce k používání všech produktů, a tím se předchází špatnému užívání.

Jeden z takových salonů je právě salon Vod Voka v Brně, kde jsou odborně vyškolené kosmetičky.

Konec léta ještě neznamená konec slunečních paprsků. I na podzim a v zimě je před čím se chránit a i když jsou sluneční paprsky slabší jak v letních měsících

×
  • Po-Pá: 09.00 - 19.00
  • So-Ne: zavřeno