Životní cyklus řas a údržba řas

19.08.2021 | Blog Vodvoka

Oční řasy jsou kožní deriváty podobné chlupům a vlasům. Chrání oko před vnikáním nečistot do oka a zabraňují tak jeho poškození. Tak stejně jak probíhá obměna našich vlasů, tak i řasy mají svůj životní cyklus. U řas je ale obměna výrazně rychlejší. Věděli jste ale jaký její jejich růstový cyklus?

Přírodní řasy mají živostnost 6-8 týdnů. Spodní víčko obsahuje okolo 80 řas rozptýlených ve třech až čtyřech řadách, zatímco horní víčko má okolo 100-150 řas rozptýlených ve čtyřech až pěti řadách.  

Přírodní řasy, stejně tak jak vešekeré ochlupení na těle, postupně vypadávají a nahrazují je nové. Tento proces neprobíhá u každé z řas součastně. Je to přirozený proces obnovy buněk v lidském těle. Řasy dorustají ve třech fazích a každá z nich se nachází ve své vlastní.

Tyto fáze jsou:

- anagén - fáze růstu (trvá 2 týdnu)
- katagén - fáze přechodu (trvá přibližně 15 dní)
- telogén - fáze odpočinku, která je završena přisunem krve a ztrátou neboli vypadnutím (trvá 4-9 měsíců)


Právě díky kratné době růstu, narozdíl od vlasů, nedorůstají do takové délky.

Mnohé ženy volí tak místo řasenek řasy uměle prodloužené. Umělá řasa nebo vějířek z více řas se aplikuje na jednu Vaši přirozenou dospělou řasu. Prodloužená řasa vypadne v ideálním případě, že je správně nalepená spolu s Vaší a to v cyklech, které jsou vypsány výše. Dochází tak k postupnému vypadávájí a obměně za nové, kde pochopitelně umělá řasa chybí a je tak potřeba docházet na doplnění umělých řas v rozmezí 2-4 týdnů od první aplikace.

 

Řasy můžete nosit dlouhodobě, v případě, že je vám aplikuje proškolená zkušená řasová stylistka.

Faktory, na které si dávejte pozor:


- řasy nesmí na očích bolet
- neměla byste vnímat pocit těžkých očí
- víčka by neměla být začervenalá
- netvoří se hnis ani větší množství ospalků
- je nezbytné dodržovat správnou hygienu viz.: článek o správné péči o řasy

V případě, výskytu některých výše zmíněných nežádoucích faktorů, se obraťte na certifikovanou kosmetičku nebo požádejte o radu očního lékaře.

Dodržování zásad, které jsou pro trvanlivost umělých řas nejdůležitější:

  • nechat adhezivum(lepidlo)  proschnout 24 hodin bez jakéhokoliv kontaktu s vodou nebo párou
  • dále je potřeba se vyhýbat kontaktu s mastnou (olejovou) složkou
  • pobyt ve velkém teple může narušit a zeslabit účinky lepidla a narovnat řasy (časté návštěvy sauny a páry mohou způsobit uvolnění spojů)
  • nepoužívejte řasenku ani výživnou bezbarvou řasenku
  • doporučujeme prodloužené řasy nebarvit
  • nepoužívejte kleštičky na řasy
  • doporučené doplnění je každé dva až tři týdny

My řasenkování umělých řas nedoporučujeme, protože dochází k slepování a následné čištění je méně šetrné k prodlouženým umělým řasám a může způsobit rychlejší vypadávání a v některých případech může dojít k nemožnosti doplnění řas a tak bude muset klientka podstoupit jejich celkovou obnovu. Proto raději doporučujeme řasenku používat v případě nouze a potřeby pouze na spodní řasy.


Dlouhé a husté řasy patří mezi nejžádanější pohledové rysy zejména u žen. Tento důvod náš vede k nadstandardní péči a uchylujeme se tak k jejích zvýraznění a celkové kvalitě.

Důležité je jíst potraviny s dostatkem železa a živiny s vitamínem A,E,D. Dopřejte si také dostatek bílkovin a zdravé tuky.

×
  • Po-Pá: 09.00 - 19.00
  • So-Ne: zavřeno