Střevní mikrobiom a jeho vliv na kvalitu pleti.

23.09.2023 | Blog Vodvoka

Střevní mikrobiom a jeho vliv na kvalitu pleti.

 Naše tělo je domovem mnoha mikroorganismů, které hrají klíčovou roli ve zdraví a pohodě. Dva z těchto mikrobiomů jsou zvláště důležité: střevní mikrobiom           a kožní mikrobiom. Tyto dvě ekosystémy mikroorganismů mají nejen vliv na naši trávicí soustavu a imunitní systém, ale také na stav naší pleti.

Střevní mikrobiom: Základní kámen zdravé pleti

Střevní mikrobiom je soubor bakterií, virů a jiných mikroorganismů, které obývají naše střeva. Tento komplexní ekosystém má klíčový vliv na naše zdraví, včetně stavu naší pleti. Jak to funguje?

Střevní mikrobiom hraje roli v trávení a vstřebávání živin. Zajímavější je však jeho vztah k imunitnímu systému. Správná rovnováha bakterií v našem střevě může pomoci omezit záněty a alergické reakce, což může přispět k čistější a zdravější pleti.

Kožní mikrobiom: Ochrana naší pleti

Kožní mikrobiom se nachází na povrchu naší kůže a tvoří ho různé druhy bakterií. Tyto bakterie nejsou naší pleti nepřátelské; naopak, hrají klíčovou roli při udržování zdravého stavu pleti.

Kožní mikrobiom může chránit pokožku před škodlivými bakteriemi a pomáhat udržovat její vlhkost. Pokud je toto mikrobiom narušeno, může to vést k různým problémům s pletí, včetně akné, ekzémů a podráždění.

Spojení mezi střevním a kožním mikrobiomem

Zajímavým aspektem je spojení mezi střevním a kožním mikrobiomem. Studie naznačují, že nerovnováha střevního mikrobiomu může ovlivňovat stav kožního mikrobiomu a přispívat k výskytu kožních problémů.

Důležité je dbát na zdravou stravu, bohatou na vlákninu a probiotika, aby se podpořila rovnováha střevního mikrobiomu. Zároveň je důležité minimalizovat používání agresivních kosmetických produktů, které mohou narušit kožní mikrobiom jako je například nadužívání micelární vody nebo špatnému používání.

 

 

Nejlepší přírodní probiotika jsou:

 Kefír: Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, který obsahuje různé druhy probiotických bakterií a kvasinek. Je bohatý na vápník a bílkoviny.

Jogurt s živými kulturami: Ne všechny jogurty obsahují živé probiotické kultury, takže je důležité vybírat ty s označením "s živými kulturami" na obalu.

Kombucha: Kombucha je fermentovaný čaj, který obsahuje kvasinky a bakterie, jako Saccharomyces boulardii a probiotikum Lactobacillus. Je oblíbený pro své osvěžující a lehce kyselé chuti.

Sauerkraut: Sauerkraut je kvašené zelí, které obsahuje probiotické bakterie, jako Lactobacillus. Může být skvělým doplňkem k jídlu.

Kimchi: Kimchi je tradiční korejská kvašená zelenina, která je bohatá na probiotické bakterie, vitamíny a antioxidanty.

Nápoj Magu: Magu je dalším z tradičních fermentovaných nápojů, pocházejících z Mongolska. Obsahuje mléko, kefírové zrníčka a obvykle se fermentuje ve kožíšku kůzy nebo hovězího žaludku. Tento nápoj je bohatý na probiotické bakterie a může mít prospěšné účinky na trávicí systém.

Kvas: Kvas je fermentovaný nápoj z obilovin, často z obilí, jako je ječmen nebo pšenice. Obsahuje kvasinky a probiotické bakterie a může být alternativou pro ty, kteří neupřednostňují mléčné výrobky.

 

Závěr

Střevní mikrobiom a kožní mikrobiom jsou dva klíčové hráči ve zdraví našeho těla i pleti. Udržování jejich správné rovnováhy je důležité pro krásnou a zdravou pleť. Dbejte na vyváženou stravu a péči o pokožku, abyste podpořili tyto důležité ekosystémy mikroorganismů a měli pokožku, která se vám odvděčí krásou a zdravím.

×
  • Po-Pá: 09.00 - 19.00
  • So-Ne: zavřeno