Správné pH pokožky a míchání kosmetických produktů různých značek

08.08.2023 | Blog Vodvoka

Správné pH pokožky a otázka míchání kosmetických produktů od různých značek

Správná péče o pokožku je jedním z klíčových kroků k udržení zdravé a krásné pleti. Mezi faktory, které ovlivňují zdraví a vzhled pokožky, patří i pH hodnota. pH pokožky hraje důležitou roli v udržení ochranné bariéry pokožky a jejího celkového zdraví. V tomto článku si povíme více o pH pokožky a zodpovíme otázku, zda je vhodné míchat kosmetické produkty od různých značek.

Co je pH pokožky?

pH pokožky je měřítkem kyselosti nebo zásaditosti pokožky. Měří se na škále od 0 do 14, přičemž hodnota 7 je neutrální. Hodnota pod 7 indikuje kyselou pokožku, zatímco hodnota nad 7 značí zásaditou pokožku. Normální pH pokožky se pohybuje kolem 4,5 až 5,5, což je mírně kyselé prostředí. Toto kyselé pH hraje klíčovou roli v udržení ochranné bariéry pokožky a udržení jejích funkcí.

Vliv pH na kosmetické produkty

Kosmetické produkty, jako jsou čistící prostředky, toniky, séra a krémy, mají různé pH hodnoty. Používání produktů s nesprávným pH může narušit přirozenou rovnováhu pokožky a vést k problémům, jako jsou podráždění, suchost, záněty a akné. Volba kosmetických produktů s vhodnou pH hodnotou pro vaší pokožku je klíčová pro dosažení optimálních výsledků.

Míchání kosmetických produktů od různých značek

Otázka, zda je vhodné míchat kosmetické produkty od různých značek, má několik aspektů. Každá značka často vytváří produkty s konkrétními složkami a pH hodnotami, které jsou navrženy tak, aby spolu synergicky působily. Míchání produktů od různých značek může potenciálně narušit tuto synergii a pH rovnováhu pokožky.

Pokud se rozhodnete kombinovat produkty od různých značek, doporučuje se pečlivě zvážit složení a pH hodnoty každého produktu. Je dobré si být vědomý možných interakcí a reakcí mezi složkami. Některé složky mohou být kompatibilní, zatímco jiné se mohou vzájemně rušit.

Jaké pH mají kosmetické produkty?

1. Čistící prostředky: Většina čistících produktů, jako jsou gelové čistící přípravky a pěny, bývá formulována s pH hodnotou kolem 5,5 až 6,5. Tato pH hodnota je blízká přirozené pH hodnotě pokožky a pomáhá udržovat rovnováhu ochranné bariéry.
2. Toniky: Toniky, které slouží k vyrovnání pH pokožky po čištění, mají obvykle pH hodnotu kolem 4 až 6.
3. Séra a krémy: Výběr pH hodnoty v sérech a krémech závisí na konkrétním účelu produktu. Některé produkty mohou mít pH kolem 5 až 6, zatímco jiné mohou být více kyselé nebo naopak méně kyselé.

Nicméně je velmi složité zjistit, protože výrobci tuto informaci mnohdy nezveřejňují.

Způsoby, kterými můžete získat přibližnou představu o pH produktu:

1. Kontaktovsat výrobce

2. online recenze a komunitní diskuze: Někteříá lidé na internetu sdílejí své zkušenosti s produkty, včetně informací o pH hodnotách.

3. Kosmetické laboratoře

4. Indikátory pH: pro hrubý odhad můžete použít indikátory pH. Tyto indikátory jsou k dispozici ve formě papírků nebo kapének.

Závěr

Péče o pokožku a volba správných kosmetických produktů jsou důležité pro udržení zdravé a krásné pleti. pH pokožky hraje klíčovou roli v udržení jejího zdraví. Při míchání kosmetických produktů od různých značek je nezbytné pečlivě zvážit složení a pH hodnoty každého produktu. Je vhodné konzultovat se specialistou na pokožku, pokud máte nejistoty ohledně volby a kombinace kosmetických produktů.

×
  • Po-Pá: 09.00 - 19.00
  • So-Ne: zavřeno