Ergonomie pro kosmetičky

26.06.2023 | Blog Vodvoka

Ergonomie aneb jak na lepší pracoviště

 

Sedavá práce v dnešní společnosti stále více převládá, což vede k větší potřebě porozumět rizikům spojeným s dlouhodobým sezením. Mnoho studií ukázalo, že sedavá práce může vést k řadě zdravotních problémů, včetně obezity, špatného krevního oběhu a zvýšeného rizika srdečních chorob. Ignorovat bychom neměli také chronické potíže s našim pohybovým aparátem. Správným držením těla a vhodným nastavením pracovního prostoru mohou jednotlivci snížit fyzickou zátěž sedavou prací a podpořit celkové zdraví a pohodu.

Vzhledem k tomu, že se náš blog věnuje především kosmetickému a beauty průmyslu, v dnešním článku poskytneme několik rad a doporučení zejména těm, co v tomto oboru pracují. Ostatní čtenářky ale neodcházejte! Dnešní článek bude totiž přínosný pro všechny, co tráví většinu svého dne sezením.

Pokud se bavíme o ergonomii je důležité se nejprve zaměřit na to, jak správně sedět. Ačkoliv základem úspěchu může být zakoupení kvalitní židle či pracovního křesla, tato investice nevyřeší všechny vaše problémy. Klíčové je naučit se sedět tak, abychom co nejméně deformovali naše tělo. Je nutné si uvědomit, že správné sezení je návyk, který je potřeba vytvořit. Nemůžeme očekávat, že jakmile se jednou správně usadíme, budeme si tímto způsobem sedat do konce života. Musíme na sebe být nejprve přísní a často se v průběhu pracovního dne opravovat. Všeobecně je uznáváno, že návyk je možné si přisvojit za 3 týdny, a proto buďte trpělivý a důslední. 

Co se týče kosmetiček, lehátko, na kterém klient leží, by mělo být ve výšce vašich prsou, aby došlo k co nejmenšímu ohybu páteře. Kosmetičky by si také měly dávat pozor na naklánění a ohýbání svého těla do stran. V případě, že s klientem potřebujete pracovat v jiném úhlu, přemístěte jeho hlavu tak, abyste stále práci odváděli přímo před sebou s rovnou páteří. 

Velice přínosným tipem nejen pro kosmetičky je se o pracovní pauze nebo mezi klienty protáhnout a/nebo provést pár základních cviků na procvičení partií, které mají tendenci po dlouhém pracovním dni bolet. 

Ideální prevencí je také posilovat záda, ramena a střed těla. V těchto partiích se totiž nachází svaly, které obklopují naši páteř a „udržují“ ji na správném místě. Důležitým a často opomíjeným faktorem je také správné dýchání do trupu tak, aby byly „roztahovány“ svaly v oblasti spodních zad, odkud problémy častokrát pramení.

 

Ačkoliv se může zdát, že ergonomie je zejména o správném držení těla, není to tak úplně pravda. Ergonomie se věnuje všem faktorům, které ovlivňují, jak se nám pracuje na pracovišti. Důležitá je také atmosféra pracoviště jako takového, tedy důraz na redukci hluku, dobré a kvalitní osvětlení, teplotu vzduchu, barevné řešení prostoru a eliminaci rušivých elementů. 

 

Stěžejní je také organizace práce. Pokud se opět zaměříme na kosmetický salon, zde může pracovní proces markantně zjednodušit přehledné a přístupné skladování potřebných produktů a pomůcek. Napomoci může také příprava všeho potřebného na proceduru, na kterou je objednaný následující klient. Samozřejmostí by měl být také uklizený, čistý a zorganizovaný salon. Hygiena v salonu je důležitá nejen kvůli správné ergonomii, ale také jako prevence infekcí a přenášení bakterií. Proto nezapomínejte po každém klientovi čistit a hygienicky vhodně ošetřovat pomůcky a pracovní prostor.

Tipem pro lash artistky je také neutralizovat staré kapky lepidla. Mohou se z nich totiž uvolňovat adhesiva, která mohou způsobit ucpanou sliznici, vysychání očí, případně alergie.

 

Věříme, že je vám po dnešním článku již jasné, že prostředí, ve kterém pracujeme, je stěžejní pro kvalitu odvedené práce, tělesné zdraví a dlouhodobou psychickou pohodu.

×
  • Po-Pá: 09.00 - 19.00
  • So-Ne: zavřeno