Pigmentové skvrny

28.05.2023 | Blog Vodvoka

Pigmentové skvrny (někdy také hyperpigmentace) jsou problémem, který postihuje mnoho lidí. Tyto tmavé skvrny nebo hnědé fleky se mohou objevit na obličeji, hřbetu ruky, zádech, ramenech a jiných částech těla. Vznikají vlivem nadměrné produkce melaninu, což je přírodní pigment, který dodává naší kůži barvu. Pigmentové skvrny sice nejsou nebezpečné, ale mnoho žen je vnímá jako nelichotivé a nežádoucí. V dnešním článku si odhalíme nejčastější příčiny a také, jak se jich zbavit nebo alespoň snížit jejich viditelnost. 

Ještě, než začneme, rádi bychom upozornili na rozdíl mezi melaninem a melatoninem, jelikož se tyto termíny často zaměňují.

Jaké jsou nejčastější příčiny pigmentových skvrn?

 

Sluneční (UV) záření

Není náhoda, že se pigmentové skvrny nejčastěji vyskytují na místech, která jsou nejvíce vystavěna slunci. Pokud je naše pokožka poškozená sluncem, produkuje více melaninu na ochranu před UV zářením, které je škodlivé. Je tedy nezbytné používat opalovací a jiné krémy s dostatečným SPF ochranným faktorem.

 

Melasma

Melasma je typ pigmentových skvrn způsobených hormonálními změnami. Je tedy typická pro ženy, které užívají hormonální antikoncepci, jsou těhotné nebo prochází obdobím přechodu. Vzhledem k tomu, že se vyskytuje až u 15 % těhotných žen, někdy se nazývá také jako „těhotenská maska“. Dobrou zprávou je, že na rozdíl od UV záření je melasma neškodná a nemusí ve vás tedy vzbuzovat žádné obavy. Obvykle také zmizí po porodu, po přechodu nebo po vysazení antikoncepce.  

 

Stařecké skvrny

Další příčinou pigmentových skvrn je také věk, se kterým klesá počet melanocytů v naší kůži. Právě melanocyty mají na starosti ukládání melaninu v naší pokožce. Ani tento typ pigmentových skvrn pro nás není škodlivý. 

 

Protizánětlivé skvrny 

Tento typ skvrn vzniká jako následek traumatu na naší kůži, tedy častokrát na jizvách po akné, popáleninách, pořezání, kousnutí hmyzem nebo jiných poraněních pokožky. 

 

Dále mohou pigmentové skvrny zapříčinit některá léčiva jako například antibiotika.

 

 

Jak se zbavit pigmentových skvrn?

V případě pigmentových skvrn je základem úspěchu prevence, a to zejména používání kvalitního krému s SPF ochranným faktorem. Nezapomínejte, že tato ochrana je důležitá po celý rok, a ne pouze v letních měsících. Účinným krémem může být napřílad Photo regul od značky Esthederm.

Pokud se již skvrny vyskytnou, je dobré do každodenní rutiny zařadit hydratační sérum. Pro intenzivnější péči existují speciální přípravky na bělení pigmentových skvrn. Například bělící pěna od Esthedermu. Další možností je chemický peeling, který odstraňuje svrchní vrstvy kůže nebo laser, který zasáhne pouze pigmentovou skvrnu a nepoškodí okolní tkáň. Šetrnou možností jsou také přírodní oleje, jako například šípkový, moringový nebo olej ze santalového dřeva. Zde ale obvykle nebývají výsledky tak výrazné, proto spíše doporučujeme vyzkoušet zmiňovanou kosmetiku a případné šetrné lékařské zákroky.

×
  • Po-Pá: 09.00 - 19.00
  • So-Ne: zavřeno