Krása začíná uvnitř

21.05.2023 | Blog Vodvoka

Krása začíná uvnitř

 

Dnešní článek jsme se rozhodli věnovat tomu, co máme všechny rády – jídlu! Konkrétně se budeme věnovat potravinám, které nám mohou napomoci k zdravější pleti, vlasům, řasám a nehtům. Nemusíte se ale bát, nebudeme zde nálepkovat potraviny jako dobré nebo špatné. Nicméně je důležité si uvědomit, že naše strava může markantně ovlivnit také naši krásu. Kosmetický průmysl je dnes natolik rozvinutý, že si každá z nás dokáže najít perfektní kosmetickou řadu přímo na míru. Nemůžeme ale očekávat dokonalé výsledky, pokud našemu tělu nedopřáváme dostatečně dobrou výživu. 

 

Před tím, než začneme, je důležité zmínit, že změna ve stravě se projeví až v novém cyklu řas, obočí, nehtů a vlasů. Musíte tedy být opravdu trpělivé, jelikož rozdíl je obvykle zaznamenatelný po 2-3 měsících. Vitamíny působí na folikuly, které jsou ještě v podkoží ne na to co už je odrostlé. Pojďme se na to vrhnout.

 

Propijte se ke kráse

Věříme, že tohle nemusíme moc rozebírat. Každá z nás to slyšela už minimálně stokrát – pitný režim je základ. Pokud naše tělo nebude dostatečně hydratované, na naší pleti se to projeví téměř okamžitě. Kromě vysušené pleti se může vyskytovat také akné či jiné kožní problémy. Dostatek tekutin totiž napomáhá funkci našeho lymfatického systému, který má na starosti vyplavování toxinů a dalších škodlivých látek v našem těle. Důležité je pít čistou vodu, případně ochucenou čerstvým ovocem. Prospěšné můžou být také neslazené čaje a v omezeném množství neuškodí ani káva. Co se kávy týče, v ideálním případě pijte čistou arabiku, která má antioxidační účinky, pokud je správně připravená (tedy ne přepražená nebo znehodnocená příliš vysokou teplotou při přípravě). Určitě omezte slazené perlivé i neperlivé nápoje, ale také alkohol. Pijte alespoň 3 litry vody denně a především dopoledne.

Ořechy a semínka

Ořechy obecně patří mezi významné zdroje vitamínů potřebných nejen pro naši pleť, řasy a nehty. Pekany a mandle jsou bohaté na antioxidanty, para ořechy obsahují selen, kterého je v našem těle obvykle nedostatek. Zinek pak najdeme v dýňových, chia nebo lněných semínkách. Jako tip vám doporučujeme také tahini pastu, která je plná minerálů, zejména zinku, hořčíku, vápníkukarotenů.

 

Nebojte se zdravých tuků

Ačkoliv se spousta žen snaží tukům spíše vyhýbat, je potřeba si uvědomit, že jsou pro naši krásu a zdraví nezbytné. Jinde, než v tucích totiž nenajdete například omega 3 mastné kyseliny, které kromě výživy pokožky působí také protizánětlivě. Ideálními zdroji jsou rostlinné oleje, avokádo, ryby (losos, makrela) nebo vejce. 

 

Ovoce a zelenina

Zde opět věříme, že je to jasné – ovoce a zelenina jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty. Zejména bychom doporučili bobulovité ovoce, jako například borůvky, maliny, ostružiny, červené hrozny, goji nebo acai. Ovoce a zelenina našemu tělu dodávají také vitamín C, který je nezbytný pro tvorbu kolagenu. 

 

Problémem mohou být také střeva

Naše střeva toho ovlivňují mnohem více než jen zažívání. Pro jejich zdraví doporučujeme konzumovat luštěniny fermentované výrobky (kefíry, jogurty, tvaroh, kysané zelí kimchi nebo kombucha), které jsou významným zdrojem vápníku. Důležitá jsou také probiotika, která je možné brát jako doplňky stravy. 

 

Čemu se raději vyhnout? 

Mezi potraviny, které mohou na vašem obličeji nadělat paseku patří: přesolenésmažené jídlo, potraviny s vysokým obsahem cukruprůmyslově zpracované potraviny. Věnujte také pozornost tomu, jak na jednotlivé potraviny reagujete. Často bývá problematická čokoláda nebo slazené mléčné výrobky. Na mléčné výrobky si dávejte všeobecně pozor a jezte je s mírou, protože zahleňují střeva a ty nám pak správně nezpracovávají vitamíny z potravy.

Netvrdíme, že je potřeba tyto potraviny kompletně vyřadit, ale jak se říká – všeho s mírou!

 

×
  • Po-Pá: 09.00 - 19.00
  • So-Ne: zavřeno