Prodloužené řasy a alergie

14.05.2023 | Blog Vodvoka

Prodloužené řasy a alergie

V jednom z našich nedávných článků jsme psali o rizicích, která s sebou přinášejí prodloužené řasy. Dnes bychom rádi podrobněji rozebrali, co přesně způsobuje alergie a další nepříjemné reakce na prodloužené řasy.

V první řadě je potřeba si uvědomit, že potíže jsou nejčastěji způsobeny nesprávnou aplikací a nešetrným zacházením s lepidlem (adhesivem), než lepidlem samotný. Proto je třeba znovu zdůraznit, že klíčový je výběr dostatečně vzdělané a profesionální lash artistky, která vám prodloužené řasy aplikuje s minimálním rizikem. Nicméně, někteří lidé mohou být alergičtí na latex, který je často používán jako funkční složka v lepidlech na řasy. Proto je důležité věnovat pozornost složení a pro lidi s alergií na latex zvolit vhodnou alternativu. 

Kyanoakrylát a další složky lepidel na řasy

Pokud pomineme již zmíněný latex, ve většině případů však alergii způsobuje kyanoakrylát, což je hlavní složkou adhesiv používaných k prodloužení řas. Kyanoakrylát začíná fungovat jako lepidlo díky vlhkosti. Tedy má tendence se přichytit a ztvrdnout na místech, která jsou vlhká. Zde ale právě vzniká pro alergiky problém, jelikož vlhká je také oční bulva, pro kterou je lepidlo dráždivé. A proto alergii nejčastěji pociťujeme na přirozeně vlhkých místech, kterými je na našem obličeji již zmíněná oční bulva, ale také nosní dírky. Ve zkratce: naše oči při alergické reakci slzí a začíná nám téct z nosu.

Upřímně, v případě, že zjistíte, že máte na kyanoakrylát alergii, neexistuje pro vás již moc jiných možností. Ačkoliv jsou na trhu již dostupná adhesiva bez kyanoakrylátu, složky, kterými je nahrazen, mají na alergiky často dost podobné účinky. Jedna z možností je použít sérum na citlivé oči od Ester neboli Esterlash sérum, které se aplikuje před aplikací a po aplikaci na záhyb očního víčka a mán zklidňující účinky a máme s ním velmi uspokojivé zkušenosti.

Existuje ale také možnost, že se alergie vyskytuje pouze v určitém období roku, nejčastěji v jarních měsících. Pokud totiž máte alergii například na pyly nebo na prach, vaše tělo je již naučené vytvářet protilátky v případě, že se oko dostane do kontaktu s něčím dráždivým. Pro oko je nicméně obtížné rozeznat rozdíl mezi složkami adhesiv a jinými alergeny. Alergická reakce se také může vyskytnout pouze v období, kdy máte sníženou imunitu v důsledku dlouhodobé únavy nebo jiných zdravotních potíží. Pro tento typ lidí je nutnost dodržovat hygienu řas ještě důležitější. 

TIP: Kdykoliv je to možné úmyvejte řasy a oči vodu. Každý den pořádně pročištěte pěnou a kartáčekem na čistění řas.

 

Alergie nebo pouze citlivost?

Pokud se první dny po prodloužení řas necítíte úplně komfortně, nemusí to nutně znamenat, že máte alergii a musíte se s řasami nadobro rozloučit. Kyanoakrylát totiž může být dráždivý také pro dámy s citlivějším očním okolím. Projevy jsou nicméně stejné jako u alergie: překrvení, slzení a svědění očí nebo také výtok z nosu. Tyto reakce by nicméně měli postupně slábnout a neměli by přetrvávat déle než 48 hodin. Pro některé typy očí může také déle trvat, než si zvyknou, že mají na svých víčkách něco nového, a proto jsou citlivější než obvykle.

V případě, že se potíže naopak stupňují a cítíte skutečně těžko snesitelnou bolest, jedná se o alergickou reakci a řasy bude třeba co nejdříve odstranit, případně vyhledat lékařskou pomoc. V žádném případě však řasy neodstraňujte doma ani je nevytrhávejte. S nejvyšší pravděpodobností tak poškodíte také své přirozené řasy a svému oku moc nepomůžete, jelikož právě řasy jej mají chránit.

Co dalšího může způsobovat problémy?

Kromě již zmíněného latexu, kyanoakrylátu a dalších složek v lepidlech, pro naše oko a jeho okolí mohou být dráždivé také lepící pásky či gelové podložky, které jsou při aplikaci prodloužených řas nezbytné. Ačkoliv jsou gelové podložky i ochranné lepící pásky vyvinuty právě proto, aby chránili oční víčko a spodní řasy od látek v lepidle, v některých případech mohou kůži v očním okolí podráždit. Tyto pomůcky jsou obvykle vyrobeny z hypoalergenních materiálů, nicméně dráždivé může být právě samotné lepení a následné odlepování z očního okolí. Tyto problémy se však vyskytují skutečně vzácně a obvykle přetrvávají pouze krátce po aplikaci. 

V případě jakýchkoliv dotazů se na nás neváhejte obrátit.

Velmi rádi Vám pomůžeme s výběrem vhodných řas a případných postůpů při zájmu o aplikaci umělých řas i když víte, že jste citlivější nebo máte špatnou zkušenost z jiného salónu a po první aplikaci jste na řasy zanevřeli a teď jsem Vás možná článkem nahlodali a uvažujete o další zkoušce. Je možné řasy aplikovat i jen na pár vašich řas a počkat do druhého dne, abyste nemusela podstupovat celou procedůru a za řasy utratila zbytečně.

×
  • Po-Pá: 09.00 - 19.00
  • So-Ne: zavřeno