Proč je lymfatický systém tak důležitý?

03.05.2023 | Blog Vodvoka

Proč je lymfatický systém tak důležitý?

 

Chronická únava, přibírání na váze, trávicí potíže, bolesti kloubů a hlavy, záněty nosních dutin, otoky, celulitida, zadržování vody v těle či kožní problémy?

Na vině může být špatná funkce, zastavení či neprůchodnost lymfatického systému.

 

Tento systém je tvořen soustavou lymfatických cév, lymfatických uzlin a lymfatických orgánů, kterými jsou slezina a brzlík. Tyto orgány spolupracují na správné detoxikaci těla a tím přispívají ke zdraví a správné funkci naší tělesné schránky.

Lymfatický systém vede celým lidským tělem, a to lymfatickými cévami, ve kterých probíhá transport mezibuněčných tekutin. Ty obsahují veškerý buněčný odpad, toxiny a nežádoucí látky. V drahách lymfatických cév se nacházejí lymfatické uzliny, jejichž funkcí je filtrovat tyto látky a zbavovat tak tělo všeho, co mu škodí. 

 

 

Ve zkratce – lymfatický systém posbírá veškeré nežádoucí látky, které našemu tělu škodí a po filtraci je vrací do krevního oběhu, a tím probíhá soustavná vnitřní očista našeho těla. 

Bez správného fungování lymfatického systému by bylo naše tělo plné škodlivých látek a viditelně by nám to dalo znát. Nejčastějšími viditelnými projevy nesprávně fungujícího lymfatického systému jsou například akné, přibírání na váze, pomerančová kůže a další.

 

Pro správný tok lymfatického systému je důležité dodržovat několik jednoduchých zásad. Svépomocí lymfu rozproudit můžeme těmito způsoby:

 

Pijte dostatek čisté vody: Doporučuje se denně vypít objem tekutin rovný 3 % vaší váhy. Doporučuji se zaměřit na dopolední přisun tekutin, který je důležitý zvlášť po noci, kdy potřebujeme tělo prolít vodou. Vaše moč by měla být čirá. 

Dýchejte zhluboka: Tímto přirozeným vnitřním pohybem lze jednoduše rozpohybovat zastavený lymfatický systém.

Hýbejte se: Pravidelná fyzická aktivita je skvělá nejen pro lymfatický systém, ale pro celkový zdravotní stav. Každé ráno se prodýchtejte 30x nádech zhluboka a výdechněte. Opakujte 3-4x. 

Ve sprše střídejte studenou a teplou vodu: Teplá voda rozšiřuje cévy, studená zase naopak stahuje – zprůchodníte tím lymfatické cévy. Stějně tak jak posilujeme svaly v posilovně tak střídáním studené a teplé vody posilujeme stavbu žilních stěň. Ale pozor, příliš horká voda může poškodit vaši pokožku.

Vyhýbejte se těsnému oblečení: Těsnost oblečení může zamezit pohybu a cirkulaci lymfatického systému.

Pozor na to, co jíte: Zatímco některé potraviny jsou k prospěchu, některé nám můžou snahu o rozproudění lymfatického systému zhatit.

Prospěšné potraviny jsou mandle, brusinky, česnek, mletá lněná semínka, ovoce s nízkým obsahem cukru, avokádo, zelená listová zelenina, para a vlašské ořechy nebo chia semínka. Prospěšné jsou i bylinky, například echinacea, petržel, koriandr, kopřiva a astragalus.

Naopak omezte cukry, sůl, polotovary a zpracované potraviny, sóju, umělá sladidla, mléčné a masné výroby.

NA CUKRY SI DEJTE OBZVLÁŠŤ POZOR, DÍKY NIM ZADRŽUJEME VÍCE VODY A OTÍKÁME. ZKUSTE EXPERIMENT A NA TÝDEN CUKR VYŘAĎTE Z JÍDELNÍČKU A UVIDÍTE SAMI. 

Napomoct vám může také alternativní terapie, mezi kterou řadíme lymfodrenážní masáž nebo také maderoterapii. Tyto terapie podporují tok lymfy a odvádí nahromaděné tekutiny, čímž účinně detoxikují tělo od škodlivých látek.

 

 

Struktura a funkce lymfatického systému nebyla doposud dopodrobna prozkoumána a orgány související se systémem byly donedávna ještě tajemstvím, i když první zmínky se objevují už ve 4. století před naším letopočtem v Hippokratových listinách.

×
  • Po-Pá: 09.00 - 19.00
  • So-Ne: zavřeno