Víte jaký máte typ pleti?

03.04.2023 | Blog Vodvoka

Víte, jaký máte typ pleti?

 

V online prostoru na nás ze všech stran vyskakují reklamy, videa a příspěvky, které nám doporučují různé produkty a značky kosmetiky. Pod tímto nátlakem si často nakoupíme kosmetiku, která je zrovna trendy, ale vůbec nesedí naší pleti. Výsledkem je spousta utracených peněz a špatně ošetřená pleť. 

V tomto článku se dočtete, jak zjistit váš typ pleti a jaké jsou hlavní zásady péče o pleť. 

Určit, jaký máte typ není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Ideálním postupem je najít místo ve vašem okolí, kde vám pleť diagnostikují za pomoci speciálně vyvinutých přístrojů. Tyto přístroje odhalí všechny nedostatky vaší pokožky, které ale nejdou vidět pouhým okem. Díky tomuto způsobu diagnostiky zjistíte stav: hydratace, mastnosti, pigmentace, struktury a citlivosti pleti, ale také stav kolagenových vláken, vrásek a pórů. Odborníci na klinikách by vám měli výsledky vyšetření vysvětlit a doporučit vám, jak se o vaši pleť starat. 

V Brně můžete diagnostiku pleti absolvovat například v poradenském centru For Life & Madaga nebo doporučujeme navštívit webové stránky Visage Therapy, na kterých kosmetička Markéta nabízí diagnostiku pleti v pěti různých lékárnách po Brně. Diagnostika zabere přibližně 30 minut a stojí okolo 800 Kč. 

 

Teď už víme, jakým způsobem zjistit typ naší pleti. Nyní se podíváme na to, jaké typy pleti rozlišujeme. Myslete ale na to, že každá pleť je unikátní, a ne vždy jde jednoduše zaškatulkovat. 

 

NORMÁLNÍ PLEŤ

Mazové žlázy produkují dostatek, ale ne nadměrné množství mazu. Pleť je hladká a pružná. Ačkoliv je tento typ pleti ideální, i tak může mít sklony se vysušovat nebo více mastit, a proto je nutné i o tento typ pleti pravidelně pečovat.

 

SUCHÁ PLEŤ

Jako suchou označujeme pleť, která produkuje méně kožního mazu než pleť normální. Pleť je na dotek hrubší, častokrát také tenká a náchylná k tvorbě vrásek. V důsledku nedostatku mazu postrádá suchá pleť lipidy, které potřebuje pro zadržování vlhkosti a pro správné fungování ochranné bariéry. Suchost pleti způsobuje pnutí a zvýšenou citlivost.

 

MASTNÁ PLEŤ

Tento typ pleti se projevuje nadměrným množstvím kožního mazu, rozšířenými póry a častokrát také zánětlivými procesy pokožky a akné. Častou chybou při péči o mastnou pleť je snaha o nadměrné vysušování, které naopak způsobí ještě větší produkci mazu. Pleť je sice třeba vyčistit, ale také dostatečně hydratovat. Klientky často používájí micelární vodu, která jim pleť zcela vysuší a po vyčištění se cítí skvěle a mylně se domnívají, že je to přesně ten produkt, který jejich pokožka potřebuje - není tomu tak! Micelarní voda se má používat vyjímečně ne pravidelně jako denní očistná rutina pleti. Zároveň při použití micerlánrí vody je vždy důležité pleť po nanesení:

1. očistit vodou

2. hydratovat sérem 

3. použít krém noční/denní speciálně vybraný pro váš typ pleti

 

Pozor! Při častém a nevhodném používání micelární vody dochází k odstranení hydrolipidového filmu a pleť je ''obnažená''- micely odstraní přirotzený kožní mikribiom, který naši pleť chrání a pleť se stává náchylná k tvorbě plísní a přemnožení bakterií.

 

SMÍŠENÁ PLEŤ

Jak již z názvu vyplývá, smíšená pleť je kombinací pleti suché a mastné. Mastná zóna bývá obvykle v tzv. T-zóně (oblast čela nosu a brady), zbytek obličeje bývá suchý. U tohoto typu pleti je opravdu důležité zvolit vhodnou kosmetiku, která zabrání nadměrnému vysušení i zvýšení mastnoty na vašem obličeji.

 

Pozor! To, že máte na kůži akné automaticky neznamená, že pleť není dehydratovaná.

 

Toto byly čtyři typy, na které pleť obvykle rozlišujeme. Můžeme se ale setkat také s dvěma dalšími kategoriemi, a to s pletí citlivou a pletí zralou.

 

CITLIVÁ PLEŤ

Citlivá pleť reaguje ve velké míře na různé vnější i vnitřní vlivy a projevuje se např. zarudnutím, vyrážkami, štípáním, svěděním a pálením. Tento typ pleti je častokrát pouze přechodný a objevuje se při narušení přirozené bariérové funkce kůže, což způsobuje ztrátu vody a umožňuje pronikání dráždivých látek.

 

ZRALÁ PLEŤ

Tento typ pleti je obvyklý až po 50. roce života a projevuje se vráskami, nižší mírou pružnosti nebo tzv. hyperpigmentací (někdy označovaná jako stařecké skvrny). Jak intenzivně se tento typ pleti na vaší tváři projeví záleží nejvíce na tom, jak jste se o vaši pleť starali v průběhu života. Výběrem vhodné kosmetiky je možné projevy stárnutí značně zpomalit. 

 

Akné je pupínek, který se objevuje na obličeji (někdy na krku, dekoltu nebo zádech) a skládá se převážně z tuku (kožního mazu), odumřelých buněk a bakterií. Jde rozdělit podle viditelných příznaků na kůži, stupně závažnosti, příčiny nebo věku. Existují 4 hlavní formy: 

  • retenční akné, které se vyznačuje přítomností černých teček a mikrocyst,
  • zánětlivé akné, což je stadium červených pupínků a bílých pupínků při infekci, 
  • smíšené akné, které je nejčastější formou akné u dospívajících a kombinuje dva výše uvedené typy akné,
  • cystické akné, což je závažná forma akné: pupínek je hluboký, tvrdý a bolestivý na dotek.

Již jsme zmínili, že klíčové je nejprve zjistit, jaký typ pleti máte a jakou péči na ni používat. Rádi bychom vám ale předali pár rad, kterými byste se měli řídit bez ohledu na to, jaký typ pleti zrovna máte. 

 

  • Nemíchejte mezi sebou produkty různých značek. Doporučujeme vždy používat jednu řadu kosmetiky během všech kroků vaší každodenní péče. Složení jednotlivých produktů je obvykle sestaveno tak, aby produkty fungovaly společně a měly ten nejlepší efekt na vaši pokožku. Pokud máte každý produkt od jiné značky, mohou mít tyto přípravky různé pH a mohou vaší pleti spíše uškodit. 
  • Pleť vždy odličujte, čistěte a hydratujte. Tyto tři kroky jsou nezbytné pro každý typ pleti a nevynechávejte je také i když se přes den nenalíčíte!
  • Vždy používejte SPF, které je nutné bez ohledu na typ pleti a počasí. 
  • Používejte vhodné množství produktů. Problémem může být nedostatek, ale také nadměrné množství produktu. 

 

Snímek_obrazovky_2023-04-03_v 19.48.40.png

Doufáme, že jsme vás dostatečně namotivovali vzít péči o vaši pleť vážně a dopřát jí přesně to, co potřebuje! 

Těšíme se u nového článku zase v pondělí.

×
  • Po-Pá: 09.00 - 19.00
  • So-Ne: zavřeno