7 zajímavých faktů o henně

23.03.2022 | Blog Vodvoka

Usušením a následným nadrcením listů henny vzniká prášek, který lze smíchat s jinými přírodními bylinami jako je indigo (namodralá čerň), amla, neem, reetha atd., abyste získali další výhody. Henna se nepoužívá jen jako přírodní barvivo na vlasy, ale také k barvení kůže, hedvábí a vlny. Kolébkou barvení vlasů je Egypt. Pro Egypťany byly co nejtmavší a nejsytější vlasy symbolem krásy. Kleopatra používala hennu nejen k barvení vlasů a i k zdobení těla ornamenty. Do Evropy se dostala až díky cestovatelům a jednou z průkopnic nošením henny byla známá zpěvačka Adelina Patti v 19.století.

Jednou ze zajímavosti je, že se henna v indické kultuře vyskytuje zhruba 5000 let a používá se jako součástí svatebních a dalších rituálů.

Zde je několik zajímavých faktů o henně, které musíte vědět!

1. Henna má chladící vlastnosti.
Henna byla po mnoho let považována za chladící kapalinu. Lidé se v poušti chladili z předem vytvořené pasty z henna prášku a to pomazáváním rozpáleného těla a hlavně chodidel. Henna má podobnou vlastnost jako eukalyptus, který ochlazuje tělesnou teplotu. I poté, co hennu z těla odstraníme, si tělo udržuje stejnou tělesnou teplotu. Lidé používali hennu jako chladivo po celá staletí tím, že si hennou pokrývali ruce a nohy, aby je chránili před teplem. A tak se zjistilo, že henna kromě chlazení i barví.

2.. Přírodní barva henny barví vlasy na mahagonovou barvu neboli hnědo-červenou.
Henna je barvivo, které se vyrábí z Lawsonia inermis, která je známá jako Henovník bílý. Pigmenty henny dodávají vlasům červenohnědou barvu. Výsledky stínování z barvení hennou závisí na prvním původním odstínu vlasů, stejně jako na povaze henny, a mohou jít od oranžové přes červenohnědou až po vínovou.

3. Henna chrání před sluníčkem.
Henna zvyšuje produkci melaninu v těle, který působí jako přirozený opalovací krém. Ve starověku si Egypťané nanášeli na tělo hennu, která nejen chránila tělo před slunečními paprsky, ale také dělala pokožku hladkou a svěží. Přírodní složka Henny obohacuje pokožku a chrání ji před různými bakteriemi.

4. Henna se používá jako péče o pleť.
Základní složky Henny jsou naplněny přírodními minerály a proteiny, které se používají k léčbě několika kožních onemocnění, například impetigo, bakteriální kontaminace kůže. Výtažek z henny se používá v přípravcích pro péči o pleť.

5. Henna jako tetování součástí náboženské ceremonie.
Henna je v Indii a na celém středním východě používána ke zdobení těla při náboženských nebo svatebních ceremoniích. Tomuto zdobení se říká design mehendi. Toto umění je pro muslimskou a hinduistickou kulturu velmi ceněné. Častěji je toto umění považováno za první dárek pro manželku od manžela na svatbě. Krásné ornamenty vyzdvihují výjimečnost svátečního dne. „Noc henny“ je rodinná akce před svatbou, při které si nevěsta a ženich dávají hennu na ruce a nohy a ostatní zpívají a tančí.

6. Henna má léčivé vlastnosti.
Henna se používá k léčbě mnoha onemocnění, jako jsou vyrážky, kožní onemocnění, plísňové infekce na kůži a nehtech nebo k léčbě ekzémů. Henna lze díky tomu použít jako účinné opatření k léčbě mykóz.

7. Ženy v 18. století nosily hennu, aby odvrátily „zlé oko“.
Lidé v mnoha zemích věří, že henna chrání před zlým duchem a použití henny zajišťuje štěstí a ženy by se měly zdobit hennou, aby se chránily před takzvaným „zlým okem“.

Příprava henny k barvení pokožky:
Hennu smícháme s teplou (ne vařící) vodou a vytvoříme tak pastu. Tuto pastu naneseme na pokožku (epidermis) a spojí se s buňkami pokožky na delší dobu (zhruba 15 dní) v souvislosti na místo, na které na těle aplikujeme. Obličej je obecně mastnější a umýváme ho a čistíme častěji. Doba výdrže henny na obličeji je ovlivněna produkty, které používáme. Vyvarujte se odličovacím přípravkům na olejové bázi. Krém na obličej doporučujeme používat mimo oční okolí. Henna na obočí vydrží zhruba 3 týdny a na kůži zhruba 10 dní. Při používání henny k barvení obočí dosáhneme znovuobnovení růstu chloupků i na místech, která byla dlouhodobě vytrhávána a chloupky na ošetřovaném místě vymizely. Hlavní výhody:

  • - zcela přírodní produkt
  • - vyživuje chloupky a dodává jim lesk
  • - pro toho, kdo se chce vyhnout oxidačním činidlům
  • - má mnoho odstínů
  • - obnovuje růst nových chloupků

henna 2          

×
  • Po-Pá: 09.00 - 19.00
  • So-Ne: zavřeno