Kolagen

23.08.2021 | Blog Vodvoka

Kolagen je považován za komplexní protein se s specifickými účinky na zdraví. Jedná se o jeden z nejdůležitějších proteinů v našem těle a nezbytný pro správné fungování našich buněk, svalů a tkání. a v našem organismu tvoří 30% veškerých bílkovin. Kolagen také přispívá ke zlepšení kvality vlasů, nehtů i řas.

V procentech je v různých částech našeho těla obsaženo jiné množství kolagenu:

  • 90 % očního bělma
  • 80 % šlach
  • 75 % pokožky
  • 60 % chrupavek
  • 30 % kostí
  • 1–10 % svalové hmoty

Naše tělo je navrženo tak aby si vytvářelo kolegen vlastní, pokud dostává všechny potřebné živiny, s věkem se tato schopnost začíná snižovat. Tento proces snižování lze zpomalit, pokud jíme více potravin podporujících jeho přirozenou tvorbu a nebo užíváme doplňky stravy obsahující kolagen.

Užívání kolagenu je pro naše tělo nezbytné nejen když stárneme, ale i když jsme mladí, protože je zodpovědný za správné fungování mnoha důležitých procesů v našem těle.

ZÁSADNÍ PŘÍNOSY KOLAGENU PRO NAŠE ZDRAVÍ: 

  • ZÁSADNÍ PŘÍNOSY KOLAGENU PROKolagen nalezneme i v řadě produktů v péči o pleť, ten ale bohužel v této formě pokožce velmi nepomůže, jelikož jeho molekuly jsou příliš veliké na to aby je pokožka správně absorbovala. Pro větší účinnost se doporučuje kolagen užívat vnitřně.NAŠE ZDRAVÍ:
  • Kolagen je také velmi dobrý pro zmírnění bolesti kloubů, a to díky aminokyselinám glycinu, které mají protizánětlivé vlastnosti a přirozeně snižují bolest kloubů.
  • Kolagen dokáže napomáhat také při střevních obtížích.
  • Kolagen může také sloužit jako prevence proti vzniku Alzheimerovy choroby.
  • Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a působí také jako prevence nahromadění tukové hmoty a bílých krvinek ve stěně tepny, což může vést k infarktu nebo cévní mozkové příhodě.
  • Pomáhá ke správné funkci jater. Glycin, aminokyselina přítomná v kolagenu, podporuje zdraví našich jater, může také pomoci se snížením poškození jater při konzumaci průmyslově zpracovaných a smažených potravin.

ZDROJE KOLAGENU:

Jedním z hlavních a nejznámějších zdrojů kolagenu mohou být pilulky, práškové preparáty a vývary z kostí, všechny tyto produkty jsou vyrobené ze zvířat. Z rostlinných zdrojů se dá kolagen získat zejména z potravin které se skládají zejména z glycinu a prolinu.

Glycin nalezneme přirozeně v banánu, fazolích, dýni, kapustě, špenátu a zelí. Ke správně tvorbě kolagenu je také potřeba mít dostatek vitamínu C.

×
  • Po-Pá: 09.00 - 19.00
  • So-Ne: zavřeno